piątek, 21 lutego 2014

Pączki z ziemniaków

Na tłusty czwartek polecam pączki z ziemniaków. Robi się je szybko, bez oczekiwania na wyrośnięcie. W smaku jednak nie wyczuwamy ziemniaków, a dzięki ich dodatkowi, pączki szybko rosną.









Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki
10 dag drożdży
5 jajek
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
szczypta soli
1/2 kostki margaryny ( roztopić)
2-3 łyżki spirytusu lub 6 łyżek wódki
marmolada do nadzienia

Wykonanie:

Całe jajka zmiksować z cukrem, wkruszyć w to drożdże i dalej  miksować. Następnie dodać do przesianej mąki i przekręconych przez maszynkę, ciepłych ziemniaków. Pod koniec dodać roztopioną margarynę i alkohol.
Wszystko razem wyrobić na jednolitą masą i formować z niej pączki.
Po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać aż wyrośnie tylko od razu je rozwałkować
i szklanką wycinać pączki. Smażyć na średnio rozgrzanym smalcu, na złoty kolor.

Smacznego!


Bardzo Tłusty Czwartek 2014Karnawałowe smażenie

3 komentarze: