Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki
10 dag drożdży
5 jajek
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
szczypta soli
1/2 kostki margaryny ( roztopić)
2-3 łyżki spirytusu lub 6 łyżek wódki
marmolada do nadzienia
Wykonanie:
Całe jajka zmiksować z cukrem, wkruszyć w to drożdże i dalej miksować. Następnie dodać do przesianej mąki i przekręconych przez maszynkę, ciepłych ziemniaków. Pod koniec dodać roztopioną margarynę i alkohol.
Wszystko razem wyrobić na jednolitą masą i formować z niej pączki.
Po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać aż wyrośnie tylko od razu je rozwałkować
i szklanką wycinać pączki. Smażyć na średnio rozgrzanym smalcu, na złoty kolor.
Smacznego!
domowe pączki.. yumi! :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis an pączki:D
OdpowiedzUsuńMam od koleżanki bardzo podobny przepis, wychodzą zawsze superowe :-)
OdpowiedzUsuń