środa, 19 lutego 2014

Ciasto Alpejskie

Takie pyszne ciast  można przygotować na różne okazje. U mnie z okazji dnia dnia babci i dziadka, który był organizowany w szkole. Oprócz występów, jakie przygotowały dzieci, babcie i dziadkowie mieli równiez wspaniały poczęstunek.



Upiec biszkopt z 7 jaj i przekroić na dwa blaty

Masa jabłkowa:

3 duże jabłka
2 galaretki
2 szklanki wody

Wykonanie:

Jabłka pokroić w kostkę i podgrzać w galaretce. Gdy będzie  zastygać wyłożyć na przekrojony biszkopt .

Bita śmietana:

1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę schłodzić ubić na sztywno i utrwalić galaretką.

Dodatkowo:

2 opakowania pierniczków alpejskich

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące jabłka z galaretką, ułożyć warstwę pierniczków, nałożyć bitą śmietanę i przyłożyć drugim biszkoptem, a następnie polać polewą

Smacznego!

Ciasta przekładańce

3 komentarze:

  1. świetnie się prezentuje ;-)
    takiego ciasta jeszcze nie jadłem :O

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:) bardzo duże ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń