Takie pyszne ciast można przygotować na różne okazje. U mnie z okazji dnia dnia babci i dziadka, który był organizowany w szkole. Oprócz występów, jakie przygotowały dzieci, babcie i dziadkowie mieli równiez wspaniały poczęstunek.
Upiec biszkopt z 7 jaj i przekroić na dwa blaty
Masa jabłkowa:
Upiec biszkopt z 7 jaj i przekroić na dwa blaty
Masa jabłkowa:
3 duże jabłka
2 galaretki
2 szklanki wody
Wykonanie:
2 galaretki
2 szklanki wody
Wykonanie:
Jabłka pokroić w kostkę i podgrzać w galaretce. Gdy będzie zastygać wyłożyć na przekrojony biszkopt .
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Śmietanę schłodzić ubić na sztywno i utrwalić galaretką.
Dodatkowo:
2 opakowania pierniczków alpejskich
Przełożenie ciasta:
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące jabłka z galaretką, ułożyć warstwę pierniczków, nałożyć bitą śmietanę i przyłożyć drugim biszkoptem, a następnie polać polewą
Dodatkowo:
2 opakowania pierniczków alpejskich
Przełożenie ciasta:
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące jabłka z galaretką, ułożyć warstwę pierniczków, nałożyć bitą śmietanę i przyłożyć drugim biszkoptem, a następnie polać polewą
świetnie się prezentuje ;-)
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta jeszcze nie jadłem :O
wygląda bardzo smacznie:) bardzo duże ciacho:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń