Strony

środa, 5 lutego 2014

Pulpety ziemniaczane

Postanowiłam wziąć udział w konkursie Smakowitej Pajdy. Nie zastanawiałam się długo co przygotować, bo uznałam że smalczyk roślinny najbardziej będzie pasować do potraw z ziemniaków.  „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyjątkowym zapachem i smakiem”. 







Ciasto:


1 kg ziemniaków gotowanych
1 jajo
1,5 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz:

40 dag mięsa
1 jajo
1 cebula
2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda
sól i pieprz

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajo, sól i dobrze wyrobić.Mięso ugotować, a następnie zmielić, cebulę pokroić i zeszklić na smalczyku Smakowita Pajda, dodać do mięsa. Następnie dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem.

Jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu i uformować w kształt pulpeta. Do słonej, gotującej wody wrzucić pulpety. g
Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać z roztopionym Smalczykiem Smakowita Pajda, lub usmażonym boczkiem.





Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe są te pulpety. Pozdrawiam i dziękuję za dołączenie do konkursu.
    Wysłałam maila.

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wyglądają:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń