Składniki:
750 g schabu wieprzowego bez kości
ok.1 l wody
2 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione nożem
2 łyżeczki soli morskiej
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu czarnego
3 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Do większego garnka (takiego, do którego zmieści się schab) nalać zimnej wody, dodać majonez i porządnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy i ponownie całość wymieszać.
Schab porządnie oczyścić z błonek, umyć pod bieżącą wodą i zanurzyć w przygotowanej zalewie. Tak pozostawić na jakieś 6-7 godzin (albo np. całą noc lub cały dzień). Po upływie tego czasu ten sam schab w tej samej zalewie zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować równe 5 minut. Następnie wyłączyć źródło ciepła, wystudzić i schować do lodówki lub inne chłodne miejsce na ponowne 6-7 godzin.
Po upływie tego czasu czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować na minimalnym ogniu 5 minut, wystudzić i schować w zimne miejsce na 6-7 godzin. Po tym czasie, schab odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym (zalewę można już wylać) i mięso jest już gotowy. Podawać na zimno.
Smacznego!
Często sięgam po ten przepis. Tak przygotowany schab jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuń