czwartek, 10 marca 2016

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Dziś dodaję kolejny zaległy przepis na ciasto, które już dawno zostało skonsumowane, ale z czystym sumieniem mogę go polecić innym. Ci którzy jeszcze go nie próbowali niech żałują. Polecam.




Ciasto:

8 jaj
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki mielonych herbatników
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, miksując. Następnie wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia orzechy, wiórki, mielone herbatniki i mąkę. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na ciasto z jabłkami:

300 g mąki pszennej
150 g margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
40 g drożdży świeżych
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy i mieszamy z cynamonem. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli śmietanę i rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy lekko bułką tartą.
Wykładamy jabłka i znów posypujemy bułką tartą.
Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

Krem:

2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
6 łyżek cukru
250 g masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń i studzimy. Miksujemy z masłem.

Przełożenie ciasta:

  1. blat ciasta orzechowego
  2. ½ kremu
  3. ciasto z jabłkami
  4. ½ kremu
  5. blat ciasta orzechowego
  6. polewa


Smacznego!

1 komentarz:

  1. pycha ciasto polecam moj nowy blog http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń