Dziś dodaję kolejny zaległy przepis na ciasto, które już dawno zostało skonsumowane, ale z czystym sumieniem mogę go polecić innym. Ci którzy jeszcze go nie próbowali niech żałują. Polecam.
Ciasto:
8 jaj
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki mielonych herbatników
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, miksując. Następnie wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia orzechy, wiórki, mielone herbatniki i mąkę. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, miksując. Następnie wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia orzechy, wiórki, mielone herbatniki i mąkę. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto z jabłkami:
Składniki na ciasto z jabłkami:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
40 g drożdży świeżych
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy i mieszamy z cynamonem. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli śmietanę i rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy lekko bułką tartą.
Wykładamy jabłka i znów posypujemy bułką tartą.
Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Krem:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy i mieszamy z cynamonem. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli śmietanę i rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy lekko bułką tartą.
Wykładamy jabłka i znów posypujemy bułką tartą.
Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Krem:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
6 łyżek cukru
250 g masła
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń i studzimy. Miksujemy z masłem.
Przełożenie ciasta:
- blat ciasta orzechowego
- ½ kremu
- ciasto z jabłkami
- ½ kremu
- blat ciasta orzechowego
- polewa
Smacznego!
pycha ciasto polecam moj nowy blog http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuń