masę krówkową o smaku kukułki i bez namysłu ją kupiłam. Wykorzystałam w taki oto właśnie sposób.
Składniki:
duża paczka herbatników
2 budynie czekoladowe
1/2 litra mleka
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej o smaku kukułki
1-2 kieliszki spirytusu
Wykonanie:
Z proszku budyniowego i leka ugotować budyń. Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Chłodny budyń utrzeć z margaryną i masą krówkową, zaostrzyć spirytusem. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki. Na ciastka wyłożyć masę kukułkową i przykryć pozostałymi ciastkami.
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki
3/4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody , pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubić z cukrem połączyć z letnią żelatyną, a następnie wyłożyć na herbatniki. Wierzch opruszyć kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
nigdy bym nie powiedziła, że tak szybko można zrobić taki fajny deser :)
OdpowiedzUsuń