poniedziałek, 21 marca 2016

Kawowy warstwowiec

Do świąt już całkiem niedaleko, więc dziś proponuję wykwintne ciasto. Przepis znaleziony tutaj






Biszkopt:

5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
2 łyżki mielonej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem, kawą i kakao wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25x40 i upiec.

Masa budyniowa:

500 ml mleka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag margaryny

Wykonanie:

Z 500 ml mleka odlać 0,5 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z margaryną.

Masa śmietanowa:

0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek kawy cappuccino - dowolny smak
1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę i wsypywać cappuccino. Miksować do jego rozpuszczenia.

Dodatkowo:

2 paczki herbatników ok. 40 dag lub 50 sztuk
9 łyżek dżemu porzeczkowego
1 puszka karmelu o smaku kakaowym lub czekoladowym



Przełożenie:

  1. biszkopt
  2. masa budyniowa
  3. herbatniki
  4. masa kajmakowa
  5. herbatniki
  6. dżem porzeczkowy
  7. masa śmietanowa
  8. dowolna dekoracja


Smacznego!

2 komentarze:

  1. wygląda obłędnie :) musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo elegancko i apetycznie;) zapraszam na kilka propozycji ciast S.Anastazji :pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Ciasta%20Siostry%20Anastazji

    OdpowiedzUsuń