5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
2 łyżki mielonej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem, kawą i kakao wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25x40 i upiec.
Masa budyniowa:
Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag margaryny
Wykonanie:
Z 500 ml mleka odlać 0,5 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z margaryną.
Masa śmietanowa:
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek kawy cappuccino - dowolny smak
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę i wsypywać cappuccino. Miksować do jego rozpuszczenia.
Dodatkowo:
Dodatkowo:
2 paczki herbatników ok. 40 dag lub 50 sztuk
9 łyżek dżemu porzeczkowego
1 puszka karmelu o smaku kakaowym lub czekoladowym
Przełożenie:
- biszkopt
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa kajmakowa
- herbatniki
- dżem porzeczkowy
- masa śmietanowa
- dowolna dekoracja
Smacznego!
wygląda obłędnie :) musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko i apetycznie;) zapraszam na kilka propozycji ciast S.Anastazji :pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Ciasta%20Siostry%20Anastazji