Składniki ciasta:
25 dag margaryny
4 jajka
1/4 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki esencji z herbaty
30 dag mąki
20 dag cukru kryształu
1 łyżeczka wody
przyprawa do piekarnika
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodając żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawę do piernika oraz miód z herbata. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto . Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temp. 180 st C , przez około 45 mi\
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
1 łyka masła
1 żółta galaretka
cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić i dodać
jabłka. Wymieszać, rozprażyć, dodać suchą galaretkę oraz cukier do smaku.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
4-5 łyżek cukru (do smaku)
25 dag masła
2 budynie bez cukru ( waniliowe lub śmietankowe)
Wykonanie:
Z mleka cukru budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
Dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki czerwone (wykonać według przepisu na opakowaniu)
Przełożenie ciasta:
- ciasto
- 1/4 masy budyniowej
- masa jabłkowa
- biszkopty namoczone w tężejącej galaretce ukośnie ułożone
- pozostałą galaretkę wyłożyć między wolne przestrzenie między biszkoptami
- pozostała część masy budyniowej
- ciasto
- polewa
Smacznego!
Fantastycznie wyglądają te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuń