Sezon na jesienne maliny jeszcze w pełni, więc zachęcam do wypróbowania. Nie ukrywam że jest bardzo smaczne.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła, lub margaryny
2 łyżeczki proszku
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
5 żółtek
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto i podzielić je na dwie nie równe części ()60% i 40 %), zawinąć w folię i zamrozić.
Blachę (30 x 20 cm) wyłożyć papierem. Zetrzeć większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temp 190° około 20 min. Odstawić do wystudzenia.
Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 opakowania budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
0,5 kg malin
cukier puder
0,5 kg malin
cukier puder
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukry, następnie wysypać proszek budyniowy. Cały czas miksując by dobrze się rozpuścił. Stróżką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na zimny spód wylać piankę, wyłożyć maliny, zetrzeć drugie ciasto, piec 190° 30-40 min. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Na zimny spód wylać piankę, wyłożyć maliny, zetrzeć drugie ciasto, piec 190° 30-40 min. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wspaniały blog i przepisy ja też jestem w społeczności a blog początkujący zapraszam ma dopiero 16 miesięchttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń