Składniki:
20 dag mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka stopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mleko
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając tyle mleka, aby uzyskać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Odstawić na 30-45 minut. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem,nalać ciasto, zamknąć i piec 3-5 minut.
1 kg jabłek
cukier do smaku
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z grubym dnem wlać nieco wody wrzucić starte jabłka i rozprażyć z cukrem, pod koniec dodać cynamon.
Na upieczone i przestudzone gofry nałożyć porcje jabłek. Podawać z gałką lodów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz