Biszkopt makowy:
4 jajka
8 dag cukru
4 dag suchego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wraz z makiem delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciast wykonać dwukrotnie. Upiec na jednakowych blaszkach.
Trzeci biszkopt z dodatkiem kokosu
15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec na takiej samej blaszce co poprzednie biszkopty.
Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec na takiej samej blaszce co poprzednie biszkopty.
2 puszki brzoskwiń
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wykonanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę, odlać 1 szklankę zalewy z brzoskwiń i rozmieszać w niej budynie. Pozostałą zalewę wraz z brzoskwiniami zagotować i wlać rozmieszany budyń.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej a 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Śmietanę w raz z serkiem i cukrem ubić, dodać rozpuszczoną chłodnążelatynę i wszystko dobrze rozmieszać.
Przełożenie ciasta:
1 biszkopt makowy
2 masa brzoskwiniowa
3 masa śmietankowa
3 biszkopt makaowo-kokosowy
4 masa brzoskwiniowa
5 masa śmietankowa
6 biszkopt makowy
Smacznego!
Super, że przepis się przydał, fajny pomysł z tym kokosem, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtrochę skomplikowany przepis ale wygląda imponująco
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)