Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj, jednak ciasto ciemne zastąpiłam biszkoptem kakaowym, uznałam że tak będzie lepiej.. Ciasto jest bardzo pyszne i córka się nim zajadała.
Biszkopt ciemny
6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy na blaszkę 23x28 wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy. Po upieczeniu przecinamy na dwa blaty.
Masa mleczna
1/2 szklanki cukru
1/2 litra śmietany 36% lub 30%
200 ml mleka 3,2 %
30 dag mleka w proszku
Wykonanie:
Ze śmietanki, cukru, 200 ml mleka i 30 dag mleka w proszku miksujemy masę śmietankowo-mleczną , którą rozsmarowujemy na jednej części ciasta i przykrywamy drugą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny po czym kroimy w kawałeczki. Polewamy polewą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz