środa, 28 maja 2014

Piramida limonkowa

 Ponieważ dostałam zbyt dużą ilość limonek postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz. Lekkie, orzeźwiające po prostu pyszne.










Składniki biszkoptu:

8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z solą, a następnie utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka oraz olej. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 21x32 i upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa limonkowa:

40 dag masła
1 szklanka cukru
4 jajka
skórka otarta z 3 limonek
sok z limonek
1 kieliszek spirytusu
filety z limonki do dekoracji

 Wykonanie:

Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne jajka. Gdy masy się połączą, dolać spirytus.

Poncz:

½ szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:

Biszkopty naponoczować likierem cytrynowym ze spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać herbatę z cukrem i sokiem z cytryny). Na biszkoptach rozłożyć połowę masy, wyrównać. Z pierwszego blatu ciasta odciąć 15 cm pasek ( on będzie stanowił podstawę, natomiast pozostały 6 cm będzie na samej górze). Drugi biszkopt przeciąć na dwa paski 13  i 9 cm. Złożyć piramidę - na najszerszym pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z limonki.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Też widziałam ten przepis u E. Wachowicz - koniecznie do zrobienia, prezentuje się super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Anetko, bardzo fajne ciacho, idealne na ciepłe dni :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń