Ciasto:
12 białek
Niepełna szklanka cukru
50 dag kokosu
Wykonanie:Białka ubić utrwalić cukrem dodać kokos i z tak przygotowanego ciasta upiec 2 kokosowe krążki.
12 żółtek
niepełna szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki margaryny
2 szklanki mleka
Wykonanie:Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mąkę, następnie zalać gorącym mlekiem, rozbić mikserem, dodać margarynę i na parze ugotować budyń.
Masa:
1/2 szklanki zmielonej kawy
2 kostki masła
2 kostki margaryny
2 łyżki spirytusu
Wykonanie:Kawę zaparzyć wodą do pełna szklanki. Utrzeć masło i margarynę, ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń oraz przecedzoną zimną kawę. Wszystko dokładnie utrzeć i dodać spirytus. Część masy odłożyć do dekoracji a resztę podzielić na 2 części.
Dodatki:
Małe bezy
Wiórki kokosowe
Składanie:Pierwszy krążek koksowy posmarować masą i ułożyć na nim małe bezy, na bezy wyłożyć drugą część masy i całość przykryć drugim kokosowym krążkiem. Boki i wierzch tortu posmarować odłożoną masą, obsypać kokosem i udekorować bezami
Ponieważ w składzie ciasta są bezy dlatego tort wychodzi bardzo słodki, więc można zmniejszyć ilość cukru w krążkach kokosowych i w kremie.
mniam poprosze o kawałek, wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Boski tort! Uwielbiam wszystko, co kokosowe... I uwielbiam takie kremowe, ciężkie i boskie ciasta :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) chętnie bym zjadła kawałek:) fajny pomysł na dekorację:)
OdpowiedzUsuńŚwietny słodki prezent..ja też taki chciałabym dostać..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń