niedziela, 9 czerwca 2013

Pierogi w waflu

Każdy uwielbia pierogi, ale nie każdy ma czas na ich przygotowanie. Dziś prezentuję hit pani Urszuli Porado z Rzeszowa. Ja troszeczkę zmieniłam proporcję składników i doprawiłam pieprzem ziołowym, ale praktycznie niczym się nie różnią smakowo od tradycyjnych smażonych pierogów. Oczywiście w taki sposób można przygotować pierogi z innym farszem.




Do przygotowania szybkich pierogów potrzebowałam:


1 opakowanie kwadratowych wafli tortowych
1 kg ziemniaków
40 dag sera białego
1 cebuli
pieprzu soli


Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, następnie rozgnieść je tłuczkiem,. Ser przepuścić przez praskę. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do ziemniaczanego puree dodać ser i cebulę. Przyprawić, wymieszać. Każdy wafel posmarować farszem i zwinąć w roladkę, podzielić na mniejsze części. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



Smacznego!


Polskie przysmaki z mąki i ziemniakówKolacja w czasie sesji!

4 komentarze: