Udka z ryżem to taki szybki i pożywny obiad. Na przygotowanie wystarczy godzina i pożywne i lekko strawne jedzonko gotowe. Można również przygotować w mikrofali ,co oczywiście skróci czas oczekiwania.
Aby przygotować udka z ryżem i warzywami potrzeba:
3-4 udka z kurczaka( u mnie pałki)
1,5 szklanki ryżu
4 szklanki wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała por
4 kostki rosołowe
wykonanie
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por posiekać w paski. Udka obsmażyć na oleju, nie solić. Warzywa wymieszać z suchym ryżem i podzielić na 2 części. Jedną połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego dać udka na to wyłożyć drugą połowę ryżu. W wodzie rozpuścić kostki rosołowe i powstałym bulionem zalać ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę, lub mikrofali na 20-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz