Dziś proponuję kolejne pyszne ciasto, które nie jest bardzo słodkie pomimo zawartości masy krówkowej. Przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji. Bardzo często lubię piec ciasta według jej przepisów, ponieważ prawie zawsze się udają i budzą zachwyt w śród gości. Zamiast gotować mleko 3 godziny ,użyłam gotowej masy krówkowej.
Upiec
2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić na 2 blaty
Masa:
40
dag słonecznika łuskanego
4
łyżki mleka
1/2 kostki margaryny
2
kostki margaryny palmy
1
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
1/2 kostki margaryny roztopić na wolnym ogniu, dodać słonecznik i 4
łyżki mleka, wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Wyłożyć na
blaszkę i mieszając co jakiś czas mieszając zapiec na złoty
kolor. Mleko z puszki gotować 3 godziny. 2 kostki margaryny utrzeć
dodać przestudzone mleko z puszki i słonecznik.
Dodatki:
2-3
paczki herbatników
1/2 szklanki spirytusu
Przełożenie
ciasta:
Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę masy przykryć drugim biszkoptem, następnie wyłożyć pozostałą część masy, wierzch przykryć herbatnikami nasączonymi
spirytusem i polać polewą.
Smacznego!
bardzo są smaczne ciasta ze słonecznikiem, ja tez zrobiłam podobny:)
OdpowiedzUsuń