1 opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto wyciągnąć z lodówki, a następnie lekko rozwałkować i pociąć na pasy. Paskami owinąć foremki do rurek i upiec, a po przestygnięciu napełniać kremem.
Krem:
1 litr mleka
4 żółtka
2 całe jaja
1 cukier waniliowy
25 dkg cukru pudru
5 dkg masła
8 dkg mąki pszennej
8 dkg mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy mąki oraz 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego mleka dajemy masło, gdy mleko zawrze wlewamy je cienkim strumieniem do masy z żółtek.
Stawiamy na ogień i gotujemy aż zgęstnieje. Studzić i napełniać rurki.
Smacznego!
Smacznego!
Ale smakowicie wyglądają;)!
OdpowiedzUsuńTak jak wyglądają tak samo smakują:)
OdpowiedzUsuń