Dziś kolejne ciasto, tym razem makowo-kokosowe. Bardzo smaczne i dosyć łatwe w wykonaniu, aczkolwiek ja robiąc je niestety się pomyliłam a to dla tego że przeszkadzała mi pociecha, więc wyszło jak wyszło. Bardzo dobrze się kroi i nie kruszy, a w rezultacie bardzo pyszne.
Składniki ciasta:
60 dag mąki
30 dag margaryny
20 dag cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części.
jedną część wyłożyć na blachę, drugą część zamrozić a do trzeciej części dodać kakao i tez zamrozić.
Masa kokosowa:
6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag kokosu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, kokos i wymieszać.
Masa makowa:
30 dag maku
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki masła
olejek migdałowy
rodzynki
trochę siekanych orzechów
wykonanie:
Mak sparzyć i zmielić dodać żółtka, roztopione masło, olejek migdałowy, rodzynki i trochę siekanych orzechów
Białka ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, dodać do maku i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
Pierwsze ciasto rozwałkować wyłożyć do foremki i posmarować powidłem a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.
Na to zetrzeć trzecie ciasto kakaowe i znów kłaść pasami odwrotnie, kokos i mak.
Na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Piec w temp 180 C przez 40-50 min
ostatnio robiłaam i był bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Ciasto jeszcze stygnie wiec nie skomentuje jeszcze smaku.
OdpowiedzUsuńDwie uwagi radzę trzymać się jednej miary, albo dkg albo na szklanki. Nigdy przepis nie będzie dokładny jeśli mąkę mierzy się w dkg a cukier w szklankach...
Druga sprawa. Dobrze podać na jaka blaszkę jest przepis wyłączony.
Sam przepis ciekawy. Mam nadzieję że będzie smakowało tak jak wyglada