środa, 20 lutego 2013

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami jest potrawą dobrą na niedzielę, najlepiej spożyć go po obiedzie gdy zaczniemy odczuwać pierwsze głody. W mojej rodzinie był serwowany jako niedzielny podwieczorek, ale można oczywiście podawać go  w inne dni tygodnia jako np. drugie danie. Uwielbiam zapach duszonych jabłek unoszący się w kuchni, który sobie wędruje po całym domu. Często gdy ktoś wchodzi pyta się na samym wejściu co tak pięknie pachnie. Zapach naprawdę jest intensywny i przyjemny, bardzo łatwy do rozpoznania. Dlatego zanim przygotuję ryż, rodzina już czeka na niego z niecierpliwością. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie połowy już nie było ale to co najważniejsze udało mi się uwiecznić i zaprezentować  tutaj.
Ryż błyskawicznie przygotowuję w mikrofali. zajmuje to jakieś 20 min na 750W

Do przygotowania ryżu potrzebowałam:

4 szklanki wody
2 szklanki ryżu
sól (do lepszego smaku)
4-5 jabłek
cukier
cynamon
10 dag masła

W garnku zagotowałam wodę posoliłam do smaku i wrzuciłam ryż. gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby ryż się  nie przypalił.
W tym czasie obrałam i starłam jabłka na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem na dno naczynia wyłożyłam warstwę ryżu, posypałam cukrem, następnie wyłożyłam 1,5 cm warstwę jabłek posypałam cynamonem i cukrem a następnie przykryłam ryżem. Czynność powtórzyłam kończąc ryżem. Na wierzch położyłam wiórki masła. Wstawiłam do mikrofalówki i upiekłam. Podałam na ciepło.Ryż można również w piekarniku.  Smacznego!





1 komentarz: