Już niedługo wigilia, więc dziś zachęcam do zrobienia krokietów z kapustą i grzybami. Nie mogę napisać że to moje ulubione, bo ja ogólnie uwielbiam krokiety z różnymi farszami. Ale te przygotowuję nie tylko na wigilię.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
5-6 łyżek oleju
Wykonanie:
Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej, sól oraz mąkę. wszystko dobrze roztrzepać aby w cieście nie było grudek Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Składniki na farsz:
70 dag kiszonej kapusty
5 dag suchych grzybów
2-3 cebule
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu. Grzyby i kapustę gotujemy. Odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy kapustę i grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i razem chwilę podsmażamy. Ciepły farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Składamy w kopertę, panierujemy w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!
Bardzo je lubię ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam takie krokiety :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
moja ulubiona wersja krokietów:)
OdpowiedzUsuńDziekuję za dodanie przepisu do Akcji Wigilia. Czekam jeszcze na banerek (-:
OdpowiedzUsuńBanerek już dodany :)
Usuń