czwartek, 28 listopada 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Już niedługo wigilia, więc dziś zachęcam do zrobienia krokietów z kapustą i grzybami. Nie mogę napisać że to moje ulubione, bo ja ogólnie uwielbiam krokiety z różnymi farszami. Ale te przygotowuję nie tylko na wigilię.





Składniki na ciasto:

2 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
5-6 łyżek oleju

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej, sól oraz mąkę. wszystko dobrze roztrzepać aby w cieście nie było grudek Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:

70 dag kiszonej kapusty
5 dag suchych grzybów
2-3 cebule
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu. Grzyby i kapustę gotujemy. Odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy kapustę i grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i razem chwilę podsmażamy. Ciepły farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Składamy w kopertę, panierujemy w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. mmm, uwielbiam takie krokiety :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubiona wersja krokietów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję za dodanie przepisu do Akcji Wigilia. Czekam jeszcze na banerek (-:

    OdpowiedzUsuń