Śledzie lubimy nawet bardzo. Kupuję solone, a później sama je przygotowuję według własnego gustu. Dziś przygotowałam śledzie w śmietanie. Kiedyś kupiłam gotowe, niestety w pojemniku była niemal sama śmietana a ilość śledzi znikoma. Od tej pory przygotowuję je sama.
Składniki:
1 kilogram matiasów
500 ml mleka
Zalewa:
250 ml ostu białego winnego
250 ml wody
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
Wykonanie:
Wodę, ocet,liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu zagotowujemy, a następnie studzimy. Śledzie moczymy od 6-12 godzin, ostatnie dwie godziny w mleku, odsączamy i kroimy w kawałki. Wkładamy do słoja i zalewamy zimną zalewą. Słój zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Dodatkowo:
4 ogórki kwaszone
1 jabłko
1 cebula
12 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz
Wykonanie:
Ogórki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, a następnie przelewamy wrzątkiem. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie, ogórki, jabłka oraz cebulę mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Uwielbiam! Do tego ziemniaczki w mundurkach! Mniam!
OdpowiedzUsuńJestem miłośnikiem śledzi, uwielbiam je! To nasze dobro narodowe. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie:D
OdpowiedzUsuńSuper te śledzie, dziękuje za wpis w akcji :)
OdpowiedzUsuń