środa, 27 listopada 2013

Śledzie w śmietanie

Śledzie lubimy nawet bardzo. Kupuję solone, a później sama je przygotowuję według własnego gustu. Dziś przygotowałam śledzie w śmietanie. Kiedyś kupiłam gotowe, niestety w pojemniku była niemal sama śmietana a ilość śledzi znikoma. Od tej pory przygotowuję je sama.





Składniki:

1 kilogram matiasów
500 ml mleka

Zalewa:

250 ml ostu białego winnego
250 ml wody
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego

Wykonanie:

Wodę, ocet,liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu zagotowujemy, a następnie studzimy. Śledzie moczymy od 6-12 godzin, ostatnie dwie godziny w mleku, odsączamy i kroimy w kawałki. Wkładamy do słoja i zalewamy zimną zalewą. Słój zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Dodatkowo:

4 ogórki kwaszone
1 jabłko
1 cebula
12 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz

Wykonanie:

Ogórki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, a następnie przelewamy wrzątkiem. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie, ogórki, jabłka oraz cebulę mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!



Śledzie - w każdej postaci

4 komentarze: