środa, 20 listopada 2013

Tort jeż

Ten tort został przygotowany na chrzciny mojej siostrzenicy. Prezentował się dość efektownie, a przede wszystkim wzbudzał zainteresowanie wśród zaproszonych gości. Ponieważ w środku znajdowały się owoce i galaretka, więc tort nie był nadmiernie słodki i bardzo wszystkim smakował. Polecam do wypróbowania.






Biszkopt:

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z wodą. Następnie dodać, ciągle ubijając, cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć  ciasto i upiec. Upieczone ciasto wyłożyć z formy, a następnie przekroić na 3 krążki. Każdy okrągły biszkopt okroić z  dwóch brzegów, tak aby powstało 6 biszkoptowych literek C i trzy okrojone ( jajowate blaty ciasta.

Krem:

1 margaryna
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko ( niekoniecznie )
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki kakao
aromat migdałowy

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać kakao i powoli wlewać śmietanę. ( Ważne jest aby temperatura składników była taka sama ). Na koniec dodać aromat migdałowy i wyrobić masę.

Dodatki:

Dowolne owoce z puszki np: ananasy lub brzoskwinie
3 opakowania galaretki owocowej przygotowanej w 1 litrze wody

Wykonanie:

Dwa z jednych okrojonych krążków ciasta przekładamy masą, następnie z jednej i drugiej strony, układamy biszkopty w kształcie literki C, przekładając je masa, aż ułożymy 3 warstwy. W środku powstanie jajowate wgłębienie na, którego dnie układamy owoce i to wszystko zalewamy tężejącą galaretką i czekamy aż galaretka całkowicie zastygnie. Całość przykrywamy trzecim jajowatym krążkiem ciasta. Z okruszków formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy pozostałą masą i polewamy polewą.

Polewa:

1/2 kostki margaryny
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą, gotujemy ok.4 min. Studzimy i polewamy jeża.

Kolce:

2 całe migdały bez skórki
15-20 dag migdałów w słupkach

 Dekorować jeża wbijając gęsto migdałowe kolce. Z dwóch migdałów zrobić nosek oraz oczka.

Smacznego!

2 komentarze: