środa, 18 grudnia 2013

Wigilijna zupa grzybowa z serkiem topionym

Chociaż już wstawiłam zakwas na barszczyk, to jeszcze proponuję zupę grzybową. Pachnącą własnoręcznie zebranymi grzybkami i zagęszczoną serkiem topionym. Z pewnością również zasmakuje Wam, bo dla nas super.





Składniki:

4 dag suszonych grzybów
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
mały kawałek selera
1 kremowy serek topiony
20 dag łazanek
1 łyżka posiekanego koperku
masło
sól
pieprz

Wykonanie:

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, następnie ugotować i pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na maśle i dodać 2,5-3 litry wody. Łazanki ugotować i odcedzić. Do gotującego się wywaru dodać serek topiony, wymieszać i dodać łazanki i koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz