Biszkopt:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Biała ubić, utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Blaszkę 21x32 wyłożyć papierem, przełożyć ciasto, wyrównać. Upiec w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem:
25 dag masła
12 dag cukru pudru
2 cukry waniliowe
1/2 litra mleka
5 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
spirytus
Wykonanie:
Połowę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać żółtaka, mąkę i cukry waniliowe. Całość wlać na gotujące mleko, mieszając zagotować. Przykryć i pozostawić do wystudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Dla zaostrzenia smaku dodać odrobinę spirytusu.
Piana:
5 białek
7 łyżek cukru
2 łyżeczki żelatyny
starta czekolada lub kakao
Wykonanie:
Białka z cukrem ubić na parze na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z ubitymi białkami.
Przełożenie ciasta:
- biszkopt
- krem
- biszkopt
- pina
- czekolada
Uwielbiam ciasta o dziwnych, niezwyczajnych nazwach:)
OdpowiedzUsuń