piątek, 13 listopada 2015

Cygańskie ścieżki

Dziś piękne jesienne ciasto. Przepis stary lecz pomysł zaczerpnięty tutaj.







Ciasto:

9 białek
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 opakowanie kisielu wiśniowego


Wykonanie:


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:


I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II - 1 łyżkę kakao
III - kisiel wiśniowy
IV - 3 łyżki suchego maku


Blaszkę ( 21x32 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.


Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.


Masa:

600 g serka waniliowego
5 kolorowych galaretek
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:


4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, żelatynę namoczyć w przegotowanej wodzie i dodać do gorącej galaretki przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.



Smacznego!
Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz