Ciasto:
9 białek
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 opakowanie kisielu wiśniowego
Wykonanie:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 opakowanie kisielu wiśniowego
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:
I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II - 1 łyżkę kakao
III - kisiel wiśniowy
IV - 3 łyżki suchego maku
Blaszkę ( 21x32 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.
Masa:
600 g serka waniliowego
5 kolorowych galaretek
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, żelatynę namoczyć w przegotowanej wodzie i dodać do gorącej galaretki przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz