środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto cytrynowe

Na świątecznym stole zagościć może ciasto cytrynowe, pyszne i orzeźwiające. Ja zrobiłam z niego tort, dla miłośnika piłki nożnej i uwielbiającego cytryny.









Składniki:

Ciasto:

10 jajek
1,5  szklanki cukru
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta razem z proszkiem.
Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30-40 minut w temperaturze 180 °C



Krem cytrynowy:

2 szklanki mleka
1 1/4 szklanki cukru
370 g miękkiego masła
1/2 szklanki soku z cytryny
4 jajka
4 łyżki maki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
skórka starta z dwóch cytryn

Wykonanie:



Szklankę mleka zagotować z cukrem.

Pozostałe mleko zmiksować z mąkami, jajkami i skórką z cytryny. 
Mleko z jajkami wlać do wrzącego mleka.
Mieszać, gotując na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia. 
Do budyniu dodawać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Masło ubić. Stopniowo dodawać budyń, miksując.
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.



Przełożenie ciasta:


Wystudzone ciasto przekroić na 3 płaty.
Płaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.
Przełożyć masą. Dowolnie udekorować

 


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz