Składniki:
Ciasto:
10 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta razem z proszkiem.
Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30-40 minut w temperaturze 180 °C
Krem cytrynowy:
2 szklanki mleka
1 1/4 szklanki cukru
370 g miękkiego masła
1/2 szklanki soku z cytryny
4 jajka
4 łyżki maki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
skórka starta z dwóch cytryn
Wykonanie:
Szklankę mleka zagotować z cukrem.
Pozostałe mleko zmiksować z mąkami, jajkami i skórką z cytryny.
Mleko z jajkami wlać do wrzącego mleka.
Mieszać, gotując na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia.
Do budyniu dodawać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Masło ubić. Stopniowo dodawać budyń, miksując.
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Przełożenie ciasta:
Wystudzone ciasto przekroić na 3 płaty.
Płaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.
Przełożyć masą. Dowolnie udekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz