sobota, 8 marca 2014

Zapiekanka z pierożkami tortellini

Przepis na tę zapiekankę dostałam od znajomej. Skład wzbogaciłam.  o jajka i ser mozzarella, posmakowała wszystkim domownikom.







Składniki:

2 paczki tortellini z mięsem
8 dużych pieczarek
20 dkg szynki suchej

Wykonanie:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, pieczarki pokroić w plasterki i poddusić szynkę pokroić w paski.

 Sos śmietanowy:

250 ml wody
250 ml śmietanki 30%
1,5 kostki bulionu drobiowego
2 jajka
2 łyżki mąki
15 dag sera mozzarella w wiórkach

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, kostki rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Wymieszać składniki z sosem śmietanowym, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20-25 minut.

Smacznego!










4 komentarze: