czwartek, 6 marca 2014

Sernik z kulkami orzechowymi siostry Anastazji

Ten sernik bardzo mi się spodobał, tak ładnie wyglądały te kulki orzechowe w środku. A ponieważ lubię wszystko gdzie występują orzechy, więc i sernik mi bardzo smakował.













Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe

Masa serowa:

75 dkg zmielonego sera
10 dkg masła
30 dkg cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
bakalie

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą.

Kulki orzechowe
:

30 dkg orzechów mielonych
1 i 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę ( blaszka musi być ta sama, w której był pieczony biszkopt ). Z masy orzechowej utoczyć kulki i układać na masie serowej. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik w temperaturze 180 st C.

Masa:

1 kostka masła;
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki mielonych orzechów
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę.

Przełożenie ciasta:

  1. biszkopt
  2. połowa masy
  3. sernik
  4. połowa masy
  5. biszkopt
  6. polewa

Smacznego!


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda ;) A jakiej blaszki pani użyła?

    OdpowiedzUsuń