środa, 12 marca 2014

Zupa fasolowa z makaronem

Najprostszym sposobem na wykorzystanie fasoli jest zupa. Taka zupa jest nie tylko smaczna, pożywna, ale również rozgrzewająca. jako dodatku do zupy urzyłam makaronu nitki, bo taki mi najlepiej smakuje.









Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka
25 dag fasoli Jaś
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2-3 listki z selera
1 gałązka lubczyku
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki na zasmażkę
kostka bulionowa
sól
pieprz
ziarenka smaku

Wykonanie:

Fasolę namoczyć w wodzie ( najlepiej na noc). Mięso oczyścić,w łożyć do wody, dodać fasolę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumy i dodać przyprawy. Warzywa oczyścić, pokroić na kawałki i dodać wówczas kiedy fasola będzie prawie miękka. Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i usmażyć na złoty kolor. Gorącą zasmażkę dodać do gotującej się zupy i nie mieszając!, gotować na wolnym ogniu, do momentu aż zasmażka się rozpuści. Wówczas unikniemy grudek. Makaron gotujemy oddzielnie i podajemy bezpośrednio do talerza. Posypujemy drobno posiekana pietruszką.

Smacznego!

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz