Najprostszym sposobem na wykorzystanie fasoli jest zupa. Taka zupa jest nie tylko smaczna, pożywna, ale również rozgrzewająca. jako dodatku do zupy urzyłam makaronu nitki, bo taki mi najlepiej smakuje.
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
25 dag fasoli Jaś
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2-3 listki z selera
1 gałązka lubczyku
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki na zasmażkę
kostka bulionowa
sól
pieprz
ziarenka smaku
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie ( najlepiej na noc). Mięso oczyścić,w łożyć do wody, dodać fasolę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumy i dodać przyprawy. Warzywa oczyścić, pokroić na kawałki i dodać wówczas kiedy fasola będzie prawie miękka. Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i usmażyć na złoty kolor. Gorącą zasmażkę dodać do gotującej się zupy i nie mieszając!, gotować na wolnym ogniu, do momentu aż zasmażka się rozpuści. Wówczas unikniemy grudek. Makaron gotujemy oddzielnie i podajemy bezpośrednio do talerza. Posypujemy drobno posiekana pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz