czwartek, 29 stycznia 2015

Domowe faworki

Karnawał, a to jak wiadomo czas zabaw i pysznych słodkości. Dawniej w zapusty jedzono dużo tłustych dań, bardzo popularne były placki ziemniaczane. Jedzono wiele, jakby chciano zaspokoić głód przed zbliżającym się postem.  W tym czasie smażono też pączki, faworki.  
Ja zapraszam do mnie na pyszne słodkości.






Składniki:

250 g maki

1 łyżka  masła
5 żółtek
50 g spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekam . Z posiekanej maki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy i zagniatamy ręką. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy  i kroimy w paski  o szerokości  ok 3-4 cm i długości 8-10 cm każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie . smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożkółty kolor. odsączamy z nadmiarem tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .


Smacznego!



Karnawałowe Słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz