Składniki:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/3 szklanki cukru
4 jajka
1 1/3 szklanki oleju
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, wlewamy powoli olej dalej miksując.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy 26x21 lub średniej wielkości tortownicy i pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa nierównej grubości blaty.Bita śmietana:
500 ml. śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
owoce granatu do ozdoby
Wykonanie:
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
owoce granatu do ozdoby
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. pod koniec dodać wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na grubszy blat ciasta. Górny blat nałożyć cięta stroną do góry i lekko docisnąć. Ciasto posypać pestkami granatu, również je dociskając.
Smacznego :)
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. pod koniec dodać wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na grubszy blat ciasta. Górny blat nałożyć cięta stroną do góry i lekko docisnąć. Ciasto posypać pestkami granatu, również je dociskając.
Smacznego :)
wygląda rewelacyjnie i z pewnością stanowi świetną odskocznię od typowych ciast:)
OdpowiedzUsuńJadłam takie ciasto u mojej teściowej. Pięknie wygląda i jest na prawdę przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńSpektakularne ciasto!
OdpowiedzUsuńKolory niesamowite!
:)
Bardzo smaczne ciasto, robiłam wczoraj wg tego przepisu i wyszedł suuuper :) POLECAM!
OdpowiedzUsuńjadłam coś takiego na weselu - czas spróbować zrobić samemu :) - dziękuję...
OdpowiedzUsuń