niedziela, 6 października 2013

Ciasto knopers

 Dziś wpisuję zaległe ciasto urodzinowe z lata, kiedy to świętowaliśmy całą rodziną. Niestety choć to była planowana impreza, panowało takie zamieszanie i nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości. Jedynie co udało mi się uchwycić to kawałki.






Ciasto orzechowe:

5 jajek
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
1 płaska łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, i ciągle ubijając dodać żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie wymieszać. Upiec.


Ciasto kakaowe:

6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Ciasto kakaowe wykonać w ten sam sposób co ciasto orzechowe.  Upiec w tej samej formie co ciasto pierwsze.
Oba ciasta przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.


Masa I:


1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
1/2 szklanki krojonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Mleko cukier, kakao zagotować, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać wystudzone mleko, wsypywać mleko w proszku, dodać orzechy.

Masa II:

1,5 kostki masła
4 duże łyżki nutelli
2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Margarynę utrzeć i połączyć z nutellą. Zaostrzyć spirytusem.


Masa III:

2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 kostka masła
1 mały jogurt owocowy ( jogobella )

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo, na gotujące mleko, i pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć dodając budyń i na końcu jogurt.

Dodatkowo:

2 sztuki wafla

Przełożenie ciasta:

  1. wafel
  2. masa I
  3. ciasto orzechowe
  4. masa II
  5. ciasto kakaowe
  6. masa III
  7. ciasto orzechowe
  8. masa II
  9. ciasto kakaowe
  10. masa I
  11. wafel
  12. polewa

9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo ciekawie . Muszę sie przyznać, że ciasta nie znałam , ale na pewno wypróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam takie pytanie. Czy ciasto piekła Pani w takiej standardowej blaszce na ciasta, dużej czy raczej w takiej mniejszej?? Bo zastanawiam się czy to ciasto orzechowe czy kakaowe bez problemu da się przeciąć na 2 blaty. Jeśli pamięta Pani w jakiej blaszce piekła to prosiłabym o wymiary.
    A tak ogólnie to ciacho wygląda pysznie, gratuluje wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłam w prostokątnej tortownicy o wymiarach 35 na 25 cm.

      Usuń
  3. a jogurt jogobella to o jakim smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak joguru dowolny, a najlepiej taki jaki lubimy najbardziej :-)

      Usuń