wtorek, 24 września 2013

Tort owocowy I

Na 30 urodziny siostry postanowiłam zrobić jej niespodziankę. Skorzystałam z książki siostry Anastazji i upiekłam duży tory owocowy. Zaskoczyłam tym solenizantkę. Tort był  bardzo owocowy niezbyt słodki, i najważniejsze, wszystkim smakował.




Ciasto I

4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier, po jednym żółtku, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto II

4 jaja
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wykonać tak jak ciasto pierwsze.

Ciasto III

5 białek
15 dag cukru kryształu
20 dag orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać dodając cukier. Gdy jest dobrze ubite, dodać orzechy zmieszane z mąką i proszkiem dom pieczenia. Wyłożyć na blaszkę i piec 30-40 minut w 170 st. C.

Ciasto IV

20 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru kryształu
5 białek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczkaq proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z białek ubić pianę, i nie przerywając ubijania dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści, delikatnie wymieszać z resztą składników, wyłożyć na blaszkę i upiec ok. 20 min. w 180 st. C.

Krem:

1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 żółtek ( pozostałych z ciast)
15 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 kostka margaryny
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 mały słoiczek drylowanych wiśni w syropie

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z owoców odlać syrop, brzoskwinie i ananasy pokroić w drobną kostkę. 1/2 litra mileka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło z margaryną i dalej ucierać, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę wiśniową.

Przełożenie tortu:
  1.  ciasto jasne
  2. 1/2 pierwszej części masy
  3. pokrojone brzoskwinie:
  4. druga połowa masy pierwszej
  5. ciasto orzechowe
  6. 1/2 masy z galaretką
  7. drylowane wiśnie
  8. druga połowa masy z galaretką
  9. ciasto kokosowe
  10. 1/2 trzeciej masy
  11. pokrojone ananasy
  12. druga połowa trzeciej masy
  13. ciasto kakaowe
  14. polewa czekoladowa
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wow, jaki złożony tort! I pyszny krem, uwielbiam takie ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i okazały!Na pewno był bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie na drugie ciasto jest podane : 2 lyzki maki pszennej i 2 plaskie lyzki maki pszennej...???

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wychwycenie błędu :) już poprawiłam;

      Usuń