środa, 18 września 2013

Faszerowany kabaczek

Dla moich najbliższych staram się przygotować coś innego i pysznego każdego dnia. A ponieważ mam  własne cukinie i kabaczki na działce postanowiłam nafaszerować ich i upiec. Postanowiłam wykorzystać do tego mięso mielone oraz pieczarki. Wyszły przepyszne i nawet małej posmakowały, chociaż ostatnio to w ogóle nic jej nie podchodziło.






Składniki:

2 kabaczki lub cukinie
1 kg mięsa mielonego
30 dag pieczarek
3-4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka oleju
1/2 litra bulionu

Wykonanie:

Cukinie umyć przekroić wzdłuż na 2 połowy i wydrążyć nasiona, posypać solą i pieprzem, odstawić. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną natką pietruszki oraz podsmażonymi pieczarkami i tak przygotowanym farszem napełnić cukinie. Umieścić w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem i upiec. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać z ketchupem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. uwielbiam faszerowane warzywka;) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń