A oto kolejne ciasto, które również gościło na naszym świątecznym stole. Tym razem wybierała córcia, również bardzo smaczne i godne polecenia. Przepis pochodzi z gazetki przyślij przepis.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno,po łyżce dodawać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać. Ciasto wylać do blachy o wym. 35x22 i piec ok 30 minut w temp.180 s C. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Składniki na masę kokosową:
3 szklanki mleka
2 budynie np.kokosowe,waniliowe,śmietankowe
4 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
1 kostka masła
Wykonanie:
Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch,dodając po łyżce zimny budyń i wiórka kokosowe.
1/2 l śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodając cukier puder i kakao.Pod koniec dodać letnią żelatynę i lekko wymieszać.
Do dekoracji:
kakao
polewa czekoladowa
Złożenie ciasta
- Biszkopt
- połowa masy kokosowej
- masa czekoladowa
- biszkopt
- reszta masy kokosowej
Smacznego :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń