W tym roku na świątecznym stole gościło u mnie ciasto nugatowe siostry Anastazji. Aby biszkopty nie były zbyt suche lekko je nasączyłam wodą z dodatkiem soku z wiśni. Wszystkim bardzo smakowało więc szczerze polecam.
Placek kakaowy:
6 jajek
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciast przelać do blaszki 21x32 i piec 30-40 minut.Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty
.
Placek nugatowy:
Placek nugatowy:
5 białek
niecała szklanka cukru pudru
25 dkg orzechów posiekanych
1/3 szklanki bułki tartej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i pozostałe składniki piec w takiej samej formie co placek kakaowy.
Krem:
5 żółtek
1 szklanki. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ziemniaczanej
1/2 l mleka
1 op. cukru waniliowego
1 1/2 kostki palmy
4 łyżki kakao
Wykonanie:
Żółtka wymieszać z cukrem mąkami i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować wlać zawiesinę i ugotować budyń pozostawić do przestudzenia. Masła utrzeć na puch dodać budyń.W osobnej miseczce kakao wymieszać z niewielka ilością wody aby powstała papka dodać tą papkę do kremu, wymieszać.
Dodatkowo:
duży słoik drylowanych wiśni
Przełożenie placka:
- placek kakaowy
- 1/4 kremu
- wiśnie
- 1/4 kremu
- placek nugatowy
- 1/4 kremu
- wiśnie
- reszta kremu
- placek kakaowy
- polewa
Smacznego!
w sam raz na karnawał :)
OdpowiedzUsuń