sobota, 30 grudnia 2017

Ciasto nugatowe siostry Anastazji

W tym roku na świątecznym stole gościło u mnie ciasto nugatowe siostry Anastazji. Aby biszkopty nie były zbyt suche lekko je nasączyłam wodą z dodatkiem soku z wiśni. Wszystkim bardzo smakowało więc szczerze polecam. 







Placek kakaowy:

6 jajek
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciast przelać do blaszki 21x32 i piec 30-40 minut.Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty
.
Placek nugatowy:

5 białek
niecała szklanka cukru pudru
25 dkg orzechów posiekanych
1/3 szklanki bułki tartej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno dodać cukier i pozostałe składniki piec w takiej samej formie co placek kakaowy.

Krem:

5 żółtek
1 szklanki. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ziemniaczanej
1/2 l mleka
1 op. cukru waniliowego
1 1/2 kostki palmy
4 łyżki kakao

Wykonanie:

Żółtka wymieszać z cukrem mąkami i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować wlać zawiesinę i ugotować budyń pozostawić do przestudzenia. Masła utrzeć na puch dodać budyń.W osobnej miseczce kakao wymieszać z niewielka ilością wody aby powstała papka dodać tą papkę do kremu, wymieszać.

Dodatkowo:

duży słoik drylowanych wiśni

Przełożenie placka:
  1. placek kakaowy
  2. 1/4 kremu
  3. wiśnie
  4. 1/4 kremu
  5. placek nugatowy
  6. 1/4 kremu
  7. wiśnie 
  8. reszta kremu
  9. placek kakaowy
  10. polewa
Smacznego!

1 komentarz: