Biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.
Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
Krem:
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
250 g masła
Wykonanie:
Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
Przełożenie ciasta:
- biszkopt kakaowy
- połowa masy
- biszkopt orzechowy
- połowa masy
- biszkopt kakaowy
Bardzo fajny przepis. Lubię bardzo ciasta w takim wydaniu. Wyglądają bardzo spektakularnie i też tak smakują :)
OdpowiedzUsuń