wtorek, 6 grudnia 2016

Ciasto wiosenna tęcza

Dziś proponuję wam kolejnego przekładańca siostry Anastazji. Tym razem bardziej w letniej wersji z galaretką, jabłkami. Jest bardzo ładny i przede wszystkim smaczny.







Biszkopt jasny:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około30 minut.

Masa jabłkowa:


1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka zielona
1 łyżka masła

Wykonanie:


Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w rondelku, dodać jabłka i cukier, dusić chwilę. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Masa budyniowa:


2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
200 g masła


Wykonanie:

Budynie z cukrem ugotować na mleku. Miękkie masło zmiksować z przestudzonym budyniem.

Dodatkowo:

1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 3 szklankach wody


Wykonanie:

Biszkopt umieścić w formie w której się piekł. Posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową, odstawić do stężenia. Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej.
Na masie budyniowej ułożyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.

Masa biała:

1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła


Wykonanie:


W szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ugotować na pozostałym mleku, wystudzić. Masło utrzeć i dodać budyń.
Na stężałej galaretce rozsmarować masę. Wierzch ciasta polać polewą i ozdobić.


Smacznego!

2 komentarze: