Jako słodki dodatek na świąteczny stół proponuję przygotowanie pysznego ciasta z dodatkiem wafli ryżowych. Zaproszeni goście będą zachwyceni. Przepis podpatrzony z książeczki przyślij przepis.
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy, mieszamy z cukrem, żółtkami, mąką i proszkiem. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Pieczemy w blaszce 25x37 cm) po 15 minut w temp. 180 °C.
Krem krówkowy:
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
10 ml alkoholu
Wykonanie:
Margarynę ucieramy, mieszamy z masą krówkową i alkoholem.
Masa śmietankowa:
2 op. śnieżki
100 ml śmietanki 18-proc.
2 łyżki żelatyny
cukier waniliowy
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem, śnieżkami i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Oraz:
op. wafli ryżowych
wiórki czekoladowe
Przełożenie ciasta:
Ciemny biszkopt smarujemy połową kremu krówkowego, układamy wafle i resztę kremu. Przykrywamy jasnym biszkoptem i masą śmietankową. Posypujemy wiórkami.
uwielbiam ten przepis i bardzo dawno go u mnie nie było - muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuń