Składniki:
360 g mąki pszennej
120 g schłodzonego masła
120 g schłodzonego smalcu
3 żółtka
120 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
twarda marmolada
migdały
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce. Następnie odrywamy po małym kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzech włoskiego. W każdej robimy dołeczek, napełniamy go marmoladą i wkładamy migdał. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w odstępach gdyż ciasteczka się trochę rozpłaczą. Pieczemy w 170 st. C i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz