Dziś kolejne wystawne ciasto zaczerpnięte od siostry Anastazji. Wielowarstwowe i dosyć wysokie, w sam raz na święta, ale zdecydowanie nadaje się również na różnego rodzaju uroczystość.
Składniki na ser:
Składniki na ser:
1,2 kg dwukrotnie zmielonego sera białego
50 dag cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
12 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag margaryny
2 budynie śmietankowe bez cukru
12 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag margaryny
Wykonanie:
Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy po 1 żółtku, łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy po 40 minut w temp. 170 stopni.
Biszkopt jasny:
Biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy po 1 żółtku dokładnie mieszając. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 łyżka masła
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka z cukrem, dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Lekko studzimy.
Masa orzechowa:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
szklanka mleka
25 dag cukru pudru
30 dag masła
2 jajka
Wykonanie:
Mleko gotujemy i zalewamy nim zmielone orzechy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę, dodajemy jajka i po łyżce ostudzonych orzechów. Ucieramy do uzyskania dość gęstej masy.
Dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych
przełożenie ciasta:
- sernik
- 1/2 powideł
- 1/2 masy orzechowej
- blat biszkoptowy
- masa jabłkowa
- blat biszkoptowy
- 1/2 masy orzechowej
- 1/2 powideł
- sernik
- polewa
Smacznego!
Fantastycznie wyglądają te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńA do tego ciasto jest bardzo smaczne :)
Usuń