czwartek, 5 lutego 2015

Tort bananowy

Na kolejne urodziny proponuję tort bananowy. Jest mało słodki, orzeźwiający i mocno bananowy ale bardzo smaczny. Polecam.





Upiec biszkopt z 6 jaj i przeciąć go na 2 blaty.
Na przecięty biszkopt nakładać kolejno:

I Warstwa:

1 kostka masła
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kg bananów
1 żółta galaretka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do stężenia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać rozgniecione banany i tężejącą galaretkę.

II Warstwa:

1/2 kg bananów
1 czerwona galaretka

Wykonanie:

Banany pokroić w plastry ułożyć na warstwie I i zalać tężejącą galaretką.

III Warstwa:

3 białka
3 łyżki cukru pudru
1 zielona galaretka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do stężenia. Białka ubić na sztywno z cukrem połączyć z tężejącą galaretką. Przykryć drugą połową biszkoptu. Udekorować według uznania.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. PIĘKNY TORCIK...NA PEWNO PYSZNY..JA ZAPRASZAM NA ''CZEKOLADOWY TORCIK Z MASĄ WIŚNIOWĄ''
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń