Ciasto :
40 dag mąki
5 dag cukru
1 mały proszek do pieczenia
4 żółtka
1 kostka margaryny
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką, proszkiem, solą i cukrem, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki na blaszce 21x32. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Masa malinowa:
30 dag malin
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
10 dag zmielonego sera
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy maliny i cukier, doprowadzamy do wrzenia. W pozostawionej szklance wody rozrabiamy budynie i wlewamy do malin. Doprowadzamy do wrzenia, do jeszcze ciepłego budyniu wmiksowujemy zmielony ser. Chłodną masę wykładamy na pierwszy kruchy placek i przykrywamy drugim. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Serowa pianka:
4 białka
1/2 szklanki cukru
50 dag zmielonego twarogu
1 szklanka wody
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Białka z cukrem ubijamy na parze, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ciepłych białek dodajemy ser i miksujemy, aż wszystko się razem połączy. Następnie dodajemy przestygniętą galaretkę, bardzo krutko miksujemy. Tak przygotowaną piankę wylewamy na zimne ciasto i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
Wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuń