Strony

poniedziałek, 10 października 2016

Kruche ciasto z malinami i serową pianką

Dawno nie zaglądałam na bloga, pora więc nadrobić i w końcu coś dodać. Ostatnio przygotowywałam kruche ciasto z malinami, więc dziś dodaję.




Ciasto :


40 dag mąki
5 dag cukru
1 mały proszek do pieczenia
4 żółtka 
1 kostka margaryny
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany


Wykonanie:


Margarynę siekamy z mąką, proszkiem, solą i cukrem, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki na blaszce 21x32. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.


Masa malinowa:


30 dag malin
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
10 dag zmielonego sera


Wykonanie:


Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy maliny i cukier, doprowadzamy do wrzenia. W pozostawionej szklance wody rozrabiamy budynie i wlewamy do malin. Doprowadzamy do wrzenia, do jeszcze ciepłego budyniu wmiksowujemy zmielony ser. Chłodną masę wykładamy na pierwszy kruchy placek i przykrywamy drugim. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


Serowa pianka:


4 białka
1/2 szklanki cukru
50 dag zmielonego twarogu
1 szklanka wody
2 galaretki cytrynowe


Wykonanie:



Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Białka z cukrem ubijamy na parze, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ciepłych białek dodajemy ser i miksujemy, aż wszystko się razem połączy. Następnie dodajemy przestygniętą galaretkę, bardzo krutko miksujemy. Tak przygotowaną piankę wylewamy na zimne ciasto i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego!

1 komentarz: