Składniki:
2 cukinie lub 1 duża ale młoda
1 marchewka
2 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz
1-2 puszki tuńczyka
Wykonanie:
Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki, lub jak kto woli zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilkę poddusić i dodać marchewkę, Następnie dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek a następnie cukinię, chwilę poddusić, a następnie całość przyprawić ziołami, solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem.
Smacznego!
Świetny przepis, zamierzam to podać na imprezie halloweenowej dla moich znajomych :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post, super blog :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.
Takie pyszności mi tu serwujesz, że zaraz moja dieta kcalmar pójdzie w cholerę!:) Ja na razie jestem im wierny, ale już powoli psychicznie pękam:D:/
OdpowiedzUsuń