środa, 23 grudnia 2015

Kolorowy przekładaniec

Chociaż mam niewiele czasu, jak to zwykle przed świętami , postanowiłam jednak dodać jeszcze jedno ciasto. Ładnie się prezentuje bo jest kolorowe i do tego smaczne. Polecam.









Ciasto:

30 dag margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
12 jaj
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 łyżki mielonych orzechów


Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.Dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej-orzechy. trzecie ciasto pozostaje żółte. Pieczemy 3 oddzielne placki ( blaszka 21x32) po 30 minut w 180 st. C.

Masa:

4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
30 dag cukru
25 dag masła
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone


Wykonanie:


Galaretki rozpuszczamy osobno w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
Mleko, cukier i kakao gotujemy, aż masa zgęstnieje (10 minut). Po wystudzeniu ma mieć konsystencję krówki ciągutki. Mieszamy z utarty masłem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do utartej masy.

Przełożenie ciasta:


  1. ciasto orzechowe
  2. 1/2 masy
  3. tężejąca zielona galaretka
  4. ciasto żółte
  5. 1/2 masy
  6. czerwona galaretka
  7. placek kakaowy
  8. polewa i dowolna dekoracja
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń