Ciasto:
30 dag margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
12 jaj
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 łyżki mielonych orzechów
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.Dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej-orzechy. trzecie ciasto pozostaje żółte. Pieczemy 3 oddzielne placki ( blaszka 21x32) po 30 minut w 180 st. C.
Masa:
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
30 dag cukru
25 dag masła
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy osobno w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
Mleko, cukier i kakao gotujemy, aż masa zgęstnieje (10 minut). Po wystudzeniu ma mieć konsystencję krówki ciągutki. Mieszamy z utarty masłem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do utartej masy.
Przełożenie ciasta:
- ciasto orzechowe
- 1/2 masy
- tężejąca zielona galaretka
- ciasto żółte
- 1/2 masy
- czerwona galaretka
- placek kakaowy
- polewa i dowolna dekoracja
Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.