Do świąt już tak blisko. Niektórzy jeszcze szukają inspiracji. Ja podpatrzyłam tutaj fantastyczny i szybki torcik. Przygotowałam go na próbę i wyszedł rewelacyjny.
Składniki:
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
12 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
12 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28x40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.
Nadzienie jabłkowe:
1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki winnych jabłek
1½ szklanki soku jabłkowego
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 budyń waniliowy
15 dag cukru
Wykonanie:
Obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki soku jabłkowego, dodajemy cukier, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut. Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy budyń, wlewamy go do prażących się jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.
Krem śmietankowy:
50 dag serka o smaku waniliowym
700 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
5 - 6 łyżek rumu
Wykonanie:
Wykonanie kremu śmietankowego:
Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami serek waniliowy i po 1 łyżce rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do żelatyny wlewamy zimną wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
100 g białej startej czekolady
ok. 20 sztuk dorodnych malin
listki melisy
Schłodzone posypujemy wiórkami białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listkami melisy i malinami.
Smacznego!
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28x40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.
Nadzienie jabłkowe:
1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki winnych jabłek
1½ szklanki soku jabłkowego
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 budyń waniliowy
15 dag cukru
Wykonanie:
Obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki soku jabłkowego, dodajemy cukier, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut. Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy budyń, wlewamy go do prażących się jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.
Krem śmietankowy:
50 dag serka o smaku waniliowym
700 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
5 - 6 łyżek rumu
Wykonanie:
Wykonanie kremu śmietankowego:
Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami serek waniliowy i po 1 łyżce rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do żelatyny wlewamy zimną wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
100 g białej startej czekolady
ok. 20 sztuk dorodnych malin
listki melisy
Schłodzone posypujemy wiórkami białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listkami melisy i malinami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz