czwartek, 15 października 2015

Kostka malinowa

Tym razem znów ciasto, pewnie myślicie że my tylko ciasta wcinamy, a tak nie jest. Ja uwielbiam ciasta z owocami, a że miałam trochę malin to postanowiłam wykorzystać je również jako pyszny dodatek do ciasta. I nie ukrywam wyszło wyśmienite. Ja użyłam świeżych malin ale równie dobrze można użyć mrożonych. Polecam.






Składniki:


6 jaj
3 łyżki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:


Białka ubić, utrwalić cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Przełożyć do blaszki 21x32 i wstawić do nagrzanego do 180 st C i upiec na złoty kolor. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.


Masa budyniowa:


1/2 szklanki soku malinowego
1,5 szklanki wody
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 galaretka malinowa
1 kostka masła

Wykonanie:

Na wodzie z sokiem ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do wystygnięcia. Masło rozetrzeć na puch, a następnie utrzeć z budyniem. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugim blatem ciasta.

Masa śmietanowa:

330 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej przegotowanej wody, gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na przełożony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa stężała.

Masa malinowa:

330 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru
1,5 łyżki żelatyny
3 szklanka malin

Wykonanie:

Maliny rozprażyć z cukrem. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej przegotowanej wody, gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła. Śmietanę ubić, połączyć z połową wystudzonych malin i żelatyną. Masę malinową wyłożyć na zastygniętą warstwę śmietanową.

Galaretka malinowa:

2 galaretki malinowe

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 600 ml wody, połączyć z pozostałymi malinami, pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie delikatnie zalać stężałe już ciasto.


Przełożenie ciasta:

1 biszkopt
2 masa budyniowa
3 biszkopt
4 masa śmietanowa
5 masa malinowa
6 galaretka malinowa

Smacznego!

1 komentarz: